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I have been made aware through media reports the Judicial Investigation Commission 
("JIC") made a recent public flnding that use of public funds for personal meals is pennissible 
under West Virginia law. In particular, the JIC flndings suggest it is permissible for the Supreme 
Court to use state purchasing cards to buy meals for themselves while performing their daily 
Constitutional duties (e.g. review decisions and hear arguments). 1 The JIC further indicated the 
Supreme Court needs to implement a policy allowing such meals to be purchased with public 
funds. 

The conclusions reached by the JIC necessitates a reafflnnation of the position of the State 
Auditor's office. It also warrants examination of the practices of the Court, and the potential policy 
the Supr~me Court intends to adopt. 

Supreme Court is not authorized to use public funds to buy personal meals 

Oui office was neither consulted nor asked for an opinion by the JIC as to the propriety of 
using a State purchasing card ("p-card") to buy personal lunches. Had our office been asked, we 
would have opined that such use of a p-card is contrary to the policies and procedures of the 
purchasing card program, and generally prohibited under law. See W.Va. Code §6B-2-5(b) 
(prohibiting use of public office for private gain). On this point, the West Virginia Ethics 
Commiss.ion has issued multiple Advisory Opinions that support the proposition that public funds 

1 I wish to make clear the comments and conclusions contained in this letter relate to the Supreme Court as ~ whole, 
and not to a11y particular Justice. Indeed, it is my understanding none of the Justices have a state p-card in their name. 
Rather, this Jetter is addressed to the practices of the employees of the Supreme Court in the use of the p-card to buy 
lunches. · · 
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may not be used for the personal meals of public employees, barring express authorization or 
allowance under law. See A.O. 2018-04; A.O. 2018-02; A.O 2012-50; and A.O. 2012-27. The 
only exception allowed was a State board or commission that was hosting a meeting of individuals 
that travelled from around the state to attend the meeting. See A.O. 2012-27. Rather than break 
for lunch, the Ethics Commission opined that a working lunch could be permissible. However, 
the Ethics Commission's opinion looked to whether there was a statutory allowance for meals (e.g. 
per diem for attendance), and further suggested consultation with the Auditor's office. More 
recently, the Ethics Commission in A.O. 2018-02 directed a County Commission to seek guidance 
from the Attorney General and/or State Auditor prior to using public funds for a working lunch. 

While the JIC statement appears to try to encompass the A.O. 2012-27 opinion in its 
conclusion, the Court lunches do not fall within the guidelines or facts of the Advisory Opinion. 
First, there is no statutory allowance for the meals. The Court was not in travel status nor engaging 
in a training conference. Rather, the Court had lunch catered to them as part of their standard work 
day. Having food delivered understandably adds to the efficiency of the day. However, aide of 
efficiency does not require using public funds. The Justices and employees could have paid for 
the meal with their own personal money. Second, there is serious doubt as to an express authority 
for using public fimds for lunches during a normal workday. If there is a belief that such 
authorization exists, then A.O. 2018-02 suggests consultation and/or opinion from the Attorney 
General and Au4itor. While I am unaware of an Attorney General opinion, our office has not been 
contacted or consulted. 

Accordingly, I wish to make clear, the position of the Auditor's office is that public 
employees and public officials, including specifically members and employees of the Supreme 
Court, may not use public funds to purchase personal meals during a non-travel workday. An 
expenditure of public funds for a personal meal will neither be processed nor approved by our 
office. Further, if a p-card is utilized, such purchases will also be deemed a violation of the policies 
and procedures governing the use of the State purchasing cards.2 

Supreme Court Policy and defining allowable expenses 

If the Supreme Court desires to adopt and implement a policy governing use of public 
monies for meals, then I would welcome and encourage consultation with our office. While our 
position is that public monies may not be used for "personal meals", there may be an allowable 
expense for hospitality purposes. While defming these allowable types of hospitality may be 
intricate, any allowance will likely center around (1) persons in travel status; (2) hosting a training 
or educational seminar; and (3) hosting a meeting with individuals from outside of the Court. 
However, the key principle underlying any such policy should be a prohibition of using public 
funds for the purchase of meals for individuals performing their daily duties or responsibilities (i.e. 
a personal meal). 

2 One of the main underlying prohibitions in the State p-card policies and procedures is to not use public monies for 
one's personal benefit. 
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Again, we welcome the opportunity to work with you and your staff to craft such a policy 
which would clearly delineate allowable expenses and prevent any future misuse of public funds. 

Expenditures going forward 

Given the JIC findings and the longstanding practice of purchasing lunches and meals for 
Court staff and officials, I anticipate there may be disagreement with the position of our office. 
Indeed, I am very mindful of, and give deference to, the operations of another Branch of 
government. However, the finding ofthe JIC and recommendation that the Supreme Court may 
use public funds for personal use (e.g. meals), blends over to the powers and duties of the Auditor 
to ensure proper expenditures of public monies. Under this paradigm, I intend to review and 
disapprove expenditures that are for personal benefit. 

I look forward to working through these issues with you, and welcome your cooperation 
going forward. It is my hope a cooperative approach may yield better guidance to prevent any 
potential misuse. If you have any questions, or wish to discuss further, please feel free to contact 
me. 

Jiru!;?L 
John B. McCuskey 
State Auditor 

cc: Teresa Tarr, Judicial Investigation Commission 


